FAQ

Home > Faq

Vaakgestelde vragen medicinale cannabisproducten

Wat is medicinale cannabis?

Medicinale cannabis zijn cannabis planten bedoeld voor medicinaal gebruik. De planten worden onder gecontroleerde condities gekweekt waardoor de samenstelling van werkzame stoffen in de plant altijd gelijk is. Van de medicinale cannabis planten worden verschillende producten gemaakt die aan de patiënt kan worden voorgeschreven, de meest voorgeschreven producten zijn cannabisbloemen (cannabis flos) en cannabis olie (dit mag alleen worden bereid in de apotheek) . Cannabisplanten bevatten veel actieve stoffen, er kunnen tientallen cannabionoïden (zoals THC en CBD) in zitten, daarnaast bevat de cannabisplant vele terpenen, deze geven de planten onder andere hun specifieke geur. In het totaal kunnen er wel 200-400 verschillende stoffen in een cannabisplant voorkomen.

Van oudsher wordt cannabis al medicinaal toegepast, echter wordt er in de afgelopen decennia pas serieus wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis gedaan. Het product medicinale cannabis zoals we dat in Nederland kennen bestaat ook nog niet zo lang, maar inmiddels staat de Nederlandse kwaliteit wereldwijd bekend. In Nederland wordt de teelt en verstrekking van medicinale cannabis streng gereguleerd door Bureau medicinale Cannabis (onderdeel van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Waarom medicinale cannabis

Bij gebruik van medicatie zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Allereerst is het belangrijk te weten dat u elke keer de juiste dosering binnen krijgt, het product dat u krijgt moet dus altijd eenzelfde samenstelling hebben. Daarnaast is het van belang dat u als patiënt geen negatieve bijeffecten ondervindt bij het gebruik van medicatie. Daarom dragen wij zorg voor een kwalitatief goed product dat ook bij een verminderde weerstand, als gevolg van bijvoorbeeld ziekte, veilig kan worden gebruikt. Om het risico op verontreinigingen te minimaliseren, laten we onze producten controleren op de aanwezigheid van schimmels en bacteriën, zware metalen, pesticiden en andere ongewenste stoffen. 

De Phytocine medicinale cannabisproducten worden bereid uit door de overheid gecontroleerd medicinaal cannabis plantmateriaal. In tegenstelling tot cannabis uit de coffeeshop worden deze planten met zorg onder farmaceutische condities geteeld, waarna ze zeer uitgebreid worden gecontroleerd voordat wij het plantmateriaal ontvangen. Het teelt- en controleproces zorgt ervoor dat het plantmateriaal altijd dezelfde samenstelling heeft.

Om ervoor te zorgen dat de patiënt kan beschikken over een cannabisproduct dat ook altijd dezelfde samenstelling heeft, worden de cannabisproducten binnen de apotheek volgens vastgelegde procedures bereid, samen met de eerdergenoemde controles op het product zorgen we ervoor dat, net als het plantmateriaal, het product altijd dezelfde samenstelling heeft.

Hoe werkt medicinale cannabis?

Dat medicinale cannabis een werking heeft is eigenlijk best logisch. Ons lichaam heeft een zogenaamd “endocanabinoid systeem” wat bestaat uit CB1 en CB2 receptoren die in verschillende delen van het lichaam voorkomen en uiteenlopende functies hebben. Een receptor kan vergeleken worden met een soort schakelaar of een sensor in het lichaam die reageren op bepaalde signaalstof(fen). Zo komt CB1 voor in het centrale zenuwstelsel, het hart, het maagdarm-kanaal en de blaas. CB2 receptoren komen voor in het immuunsysteem, de milt en de tonsillen (keelamandelen).

Afhankelijk van de stof zet de receptor een bepaalde functie in het lichaam, afhankelijk van de dosering aan of uit. Bij een normaal functionerend lichaam produceert het lichaam zelf de nodige signaalstoffen. Bij bepaalde ziektes kan het endocannabinoïd systeem verstoord zijn en kan het innemen van cannabinoïden helpen. Het is belangrijk te melden dat cannabis de symptomen van een zieke kan bestrijden maar de kernoorzaak , voor zo ver bekend, niet geneest. Als een patiënt bijvoorbeeld pijn ervaart kan het de pijn effectief bestrijden maar de oorzaak van de pijn niet wegnemen.

Hier mag je Phytocine aan houden

Full spectrum

Prettige smaak en geurprofiel

Kwaliteit door innovatie

Actieve begeleiding